Ems kelimesinin açılımı elektriksel kas simülasyonudur. Ems günümüzde oldukça popülerdir fakat insanlar ems hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı için yanlış bilgiler kulaktan kulağa doğabiliyor. Ems hakkında bilinen yanlışlardan bazıları şunlardır:
Yukarıdaki maddeler gibi pek çok yanlık bilinen bilgiler vardır. Ems sistemi doktora danışılarak yapılırsa ortaya çıkacak zararların önüne geçilmiş olur.
Ems uzun seneler boyunca sağlık sektöründe fizik tedavi bölümünde kullanılmış ve hâlâ günümüzde kullanılmaya devam eden bir sistemdir. Motor sinirlerin uyarılması doğrultusunda kastaki kasılmaların arttığı bu sistem ile birlikte kanıtlanmış ve sağlık sektöründe sıkça kullanılmaya başlanmıştır.
Bu sistem medical fitness tedavilerinde de kullanılır. Ayarlanan ve ölçümlenen akımlar ile kişiye özel verilir. Fakat kalp hastalığı bulunan kişilerin doktor raporu ile ems spor yapması gerekir.
Ems, yaşamı kolay hale getiren bir antrenman çeşidi olduğundan dolayı çeşitli sporları yapan kişilerin ems ile ilgilenmeyeceği düşünülür fakat bu doğru değildir. 1960'lı senelerde Rus atletler ems sistemini oldukça yoğun bir şekilde kullanmışlar ve bu sayede de kas kütlelerini arttırmışlardır. Günümüzde de bazı üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültelerinde ems teknolojisinden yararlanılıyor.
Ortalama 3 bin kalori yaktırır. Klasik antrenmanlarla 4 saatte alınacak verimi ems antrenman sayesinde 20 dakika gibi bir zaman diliminde alabilirsiniz.
Ems antrenmanı sonrası olumlu sonuçlar hızlıca görüldüğü için yanlış fikirlerin ortaya çıkması normaldir. Ems ne işe yarar sorusunun cevabı; hedef kilo vermek, sağlıklı bir yaşam sürdürmek, sıkılaşmak, disiplin sağlamak, selülitlerden kurtulmak, anatomik yapının düzgün olmasını sağlayıp kas hacminde artış yaşanmasını sağlamaktır. Bunun için ems antrenmanlarına disiplinli bir şekilde uyulmalıdır. Haftanın iki günü 20 dakika ayırarak istenilen hedefe ulaşılır. Normal yaşama devam edip zayıflamak için de 3 ay kadar bir zaman dilimine ihtiyaç duyulur.
Ems isteyen ergenler 15 – 16 yaş aralığında antrenmanlara başlayabilir. 15- 16 yaştan başlayarak 80- 85 yaş aralığına kadar ems antrenmanı yapılabilir. Fakat bazı durumlarda doktor raporu gerekir. Ergenliğe giren genç bireylerde sağlıkla ilgili problemler yoksa ems yapmalarında bir sakınca yoktur. Daha çok zamanı olmayan, okula giden, sınava hazırlanan gençler ems antrenmanını tercih ediyor.
Ems, düşük akımların insan vücuduna verilerek gerçekleştirilen bir antrenmandır. Günlük yaşamda merkezi sinir sistemi kas hareketlerini kontrol etmek için devamlı elektriksel uyarılar gönderir. Ems, bu hareketi normal egzersizler ile harekete geçmesi zor olan en derin kas gruplarının harekete geçmesi için kullanır. Ems cihazı ile spor özel elbise giyilerek yapılır.
Kas gücünü tamamen kaybeden hastaların kaslarının güçlenmesinde büyük rol oynar. Zayıflayamayan kişiler elektriksel akım ve titreşimler ile kolayca zayıflar. Kısacası ems sistemi, elektriksel akım ile vücuda yararlı olacak aktivitenin yapılmasıdır.
Ems, beyinden gelen sinyallerin aynısını kaslara göndererek kasılma seviyesini arttırır. Elektronik kas geliştirme işlemi sayesinde 25 dakikalık egzersiz yaparak 3- 4 saatlik antrenmana eşdeğer sonuçlar çıkar. Ems sistemi 10 ana kas grubunu aynı anda çalıştırarak en derin kas fibrillerine bile ulaşmayı başarır. Spor salonunda yapılan antrenmanlarda bu kas grubuna ulaşmak çok zordur. Ağırlık kaldırmak gerekir fakat ağırlık kaldırmak da ciddi sakatlıklara yol açabilir. Bu yüzden risk faktörü bulunmayan ems sistemi kullanılması daha iyidir.
Ems sisteminin işe yaradığı araştırılmış ve işe yaradığı kanıtlanınca da sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.
Ems cihazı kas kütlesinin artmasına, hızlıca kilo vermeye, vücudun kuvvetlenmesine ve karın kaslarının oluşmasını sağlar. Ayrıca kamburluk problemi yaşayanların duruşlarının düzeltilmesine yardımcı olur.
Bu sorunun cevabı tabiki de ems sistemi ile daha hızlı sonuca varılmasıdır. Günlerce sürebilecek antrenman ems sistemi sayesinde 20 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilir.
Ems cihazı sayesinde zamandan tasarruf edilir ve istenilen sonuca daha hızlı kavuşulur. Fiziksel terapistler, hastalarının eklem yerlerindeki kas oluşumu ve bu hedef doğrultusunda egzersiz için ems sistemini kullanırlar.
Elit sporcular ise ems sistemi ile spor sayesinde hızlarını ve güçlerini arttırırlar. Kişisel antrenörler, güzellik merkezi, spor salonu ve güzelliğe odaklanıp vücudun kas oluşumunu, metabolizmanın uyarılmasını, bağ dokusunun sıkılaştırılmasını ve yağ katabolizmasının düzenlenmesini sağlamak için ems cihazi kullanırlar.
Ems sistemi ile zayıflamak mümkündür. Ems’in ilk aşamasında incelme, ikinci aşamasında ise yağların azalması sağlanır.
Artan kas aktivitesi ile beraber gündelik yaşama göre daha fazla kalori yakılır. Bu da enerji tüketiminde artış olduğunu gösterir. Ems ile spor sağlıklı zayıflama yapılmasını sağlar.
Kilolu olup bir türlü kilo veremeyen kişiler ems spor sisteminde bulunan elektrik akımları ile kilo vermeyi başarmışlardır.
Ems hocasının dediklerini dikkate alarak, doğru beslenip ems zayıflama cihazı ile istenilen kiloya ulaşmak mümkündür.
Ems teknolojisi ile ilgili yapılan araştırmalara göre ems cihazının işe yaradığı görülmüştür. Kilo verme, kas güçlendirme gibi pek çok faydası vardır.
Geçmişten günümüze kadar ems aleti kullanılmaya devam etmiştir. Zararı bulunmayan elektrik akımlara ile istediğiniz görünüme sahip olabilirsiniz.
Elektrik akımının sağlıklı insanlar için herhangi bir olumsuz yan etkisi yoktur. Olumsuzlukların tersine elektro tedaviler 1950 senesinden bu yana fizyoterapistler ve ems uzmanları tarafından güvenle kullanılıyor.
Ems cihazlarının fiyatları türüne, kalitesine göre farklılık gösterir. Şarj edilebilir, bataryalı ems cihazları vardır. Kişiler omuz ağrısı, baş ağrısı, dirsek ağrısı, gibi ağrılar için küçük boyutta satılan ems cihazını tercih ederek evde kullanabilir.
Kişilerin ağrılarının geçmesinde ems cihazının önemi vardır. Taşınamayacak büyüklükte cihazlarda vardır. Bu cihazlarda fitness salonlarında, güzellik merkezlerinde, fizyoterapistlerde bulunur. Fiyatı özelliklerine göre farklılık gösterebilir.
Profesyonel ems cihazı küçük ems cihazlarına göre daha işlevsel ve daha etkilidir. Etkin sonuçlar almak için profesyonel cihazların kullanılması daha önemlidir.
Ems ile kilo vermek son zamanlarda oldukça yaygınlaşmıştır. Kişilerin metabolizmasına göre ya da antrenmanları düzenli uygulamasına göre verilen kilo sayısı kişiden kişiye değişir.
Ems spor sistemi sayesinde kişiler düzenli ve sağlıklı bir şekilde kilo verirler. Ems uygulayan uzmanın tavsiyelerini de dinlemek oldukça önemlidir.
Zamandan tasarruf sağlamak isteyen, vakti oldukça kısıtlı olup spor yapamayan kişiler ems sistemini tercih eder. Yalnızca 25 dakikalık bir antrenman süresi olduğu için zaman konusunda sıkıntı yaşanmaz. Bunun dışında en iyi ems cihazı ile eklemsel probleme sahip ve spor yapmakta zorlanan kişiler de ems'i tercih edebilir. Sırt ağrısı, duruş bozukluğu, bel fıtığı gibi sorunları bulunan kişiler için de ems sistemini tercih etmek doğrudur.
Ems sisteminin etkisinin görülme süreci kişiden kişiye değişir. Doğru egzersiz uygulanıp düzenli takibi yapıldığında 6 ile 10 seans arasında etkisi gözükmeye başlar ve ems gerçekten işe yarar mı sorusuna cevap verilebilir.
Ems antrenmanlarının haftada iki gün 48 ya da 72 saat sıklıkla yapılması tavsiye edilir. Çok sık yapılması doğru değildir. Yorucu bir çalışma olduğu için kasların dinlenip kişinin dinç olması önemlidir.
Egzersiz yapmakta sakıncası bulunmayan herkes ems sisteminden yararlanır fakat hamileler, kalp pili bulunan kişiler, epilepsi hastaları ve kanser hastalarının kullanımına uygun değildir.
Ems fitness cihazını kullanmadan önce özel kıyafet giymek gerekir. Bu sistem için iki adet kıyafet vardır. Kıyafetlerden ilki elektrodların bulunduğu antibakteriyel kıyafet, ikinci kıyafet ise elektrodlu kıyafetin içine giymek için gerekli olan pamuklu tayt takımıdır. İki kıyafetin bulunmasının sebebi kullanıcıların hijyenini sağlamak ve sıvının tutulup akımın daha iyi iletilmesidir.
Bu kıyafetler için herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur. Kişilerin almış olduğu paket ücretine dahildir.
Ems antrenmanına katılmak için öncelikle sağlıklı olmak gerekir. Ems spor yapanlar kendilerini kötü hissediyor yorgunluk, soğuk algınlığına sahipler ise ve fiziksel kısıtlamaları varsa kendilerini zorlamamaları gerekir. Antrenman öncesi sıvı takviyesi yapılması da oldukça önemlidir. Aç karna antrenman yapmak şekerin ya da tansiyonun düşmesine neden olabilir. Antrenmandan kısa bir süre sonra da bol bol su takviyesi alınmalıdır. Vücudun onarımı ve kasların gelişimi için gereklidir.
Ems ve Tens, kas kasılmalarının uyarılmasına ve ağrıyı tedavi etmeye yardımcı olan fizik tedavi tekniklerine verilen addır. Her iki tedavi yönteminde de benzerlikler ve farklılıklar bulunur. İleriki dönemlerde olumlu sonuçların alınmasını sağlamak için ems antrenmanlarının yapılmasında fitness eğitmenleri ve fizyoterapistler işbirliği yaparak en iyi çözüme karar veriyor.
Ems, elektriksel kas simülasyonu, tens ise elektriksel sinir simülasyonudur. Bir tanesi kasların uyarılmasını sağlar diğeri ise sinirlerin uyarılmasını ve ağrıların yok edilmesini sağlar. İki yönteminde çalışma şekli aynıdır, değişiklik yoktur. Vücudun bazı bölgelerine elektrik akımı uygulanmasını sağlar. Fakat kullanım biçimleri farklı olabiliyor.
Tens, elektriksel sinir simülasyonudur ve sinirlerin uyarılması için elektrik akımı üreten bir cihazdır. Dijital tens ve ems masaj cihazı çeşitlerini sunan yeni tasarımı bulunan mekanlar ile insanların tedavilerde ve antrenmanlarda daha rahat etmesi sağlanıyor. Tens cihazlarında bulunan yapışkan pedler sayesinde vücudun bazı bölgelerine yapıştırılması kolay oluyor. Tens ems cihazları da üretmiş oldukları elektrik akımı ile ağrıların giderilmesinde yardımcı oluyor.
Ağrıların giderilmesi ve kasların uyarılması için bir kabloyla vücuda bağlanan cihazlar ile tedavi yöntemi uygulanıyor. Tens ems cihazı vücut ile temas ettiğinde ve çalıştırıldığında, sinirleri uyarmakta ve bu uyarılma ile birlikte hissedilen ağrıların beyne iletilmesini sağlar. Ems, sinir sisteminden gelen ağrı uyarılarının taklidini etmeye başlar ve kasların kasılmasını hızlandırıp ağrıların hissedilmemesini bu sayede de ortadan kaldırılmasını sağlar.
Tens cihazını kullanmak isteyen kişiler, yapışkan pedleri vücuduna yerleştirir ve sabit kalmasını sağlar. Cihaz çalıştırıldığı zaman, düşük voltajlı elektrik sinyallerinin vücuda iletilmesi sağlanır. İletilen sinyallerin frekans ayarları ayarlanıyor. Frekans ayarları hissedilen ağrının şiddet derecesine göre yapılır ve ağrının kısa zamanda giderilmesini sağlar. Tens cihazları kullanılıp yapılan tedavilerde, kişi hiçbir acı hissetmez. Tens cihazının pedlerinin yapıştırıldığı yerde hafif ısınma ve karıncalanma hissi oluşabiliyor. Tens tedavileri genel olarak 15 dakika ile 40 dakikalık zaman dilimi arasında sürebiliyor. Tens, tamamen iyileştirici bir tedavi yöntemi değil fakat ağrıların geçici olarak hafifletilmesini sağlar. Neden ems çünkü kasların kasılmasını hızlandırarak, iyileşmenin de hızlanmasına yardımcı olur.
Tens ems masaj cihazı klinik ve fizik tedavi merkezlerinde kullanılıyor. Hastane ve ev kullanımları için farklı modelleri bulunuyor. Fizik tedavi ems cihazları pratik kullanım özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Tens cihazları, pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan ağrıların hafifletilmesini sağlıyor. Adet sancısı, ameliyat ağrıları, arterit, baş ağrısı ve migren, doğum sancısı, fibromiyalji, kireçlenme, nöroloji, sinir ağrısı, siyatik, spor yaralanmaları gibi hastalıklarda kullanılıyor.
Fizik tedavi tens ems cihazı kliniklerde, hastanelerde kısa zamanlı ağrı kesici tekniği olarak kullanılır. Tens tekniği uygulandığı zaman hasta acı hissetmez ve çeşitli ağrı türlerini azaltmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tens yönteminin kullanılmasının asıl amacı, vücudun doğal ağrı kesici endorfin üretimi yapmasına destek olmaktır. Tens, sinir sistemini elektriksel şekilde uyardığından dolayı ağrının beyne hızlıca iletilmesini ve vücudun ağrıya göre savunma mekanizmasını çalıştırmasını sağlar.
En iyi ems cihazı, tens, ağrı ve fizik tedavi yönteminin tedavisinde kullanılırken, vücudun hissettiği ağrıların hafifletilmesi sağlanıyor. Vücutta bulunan ağrılar bazı fiziksel ve sinirsel rahatsızlıklara sahip olan kişilerin yaşam kalitesinin bozulmasına ve sürekli kendilerini mutsuz, huzursuz hissetmelerine neden olur. Elektriksel sinir simülasyonu vücuda verilen elektrik sinyalleri sayesinde uyardığı sinir sisteminde ağrıların geçici biçimde hafiflemesini sağlıyor.
Ağrılar hafiflediği zaman insanlar daha fazla hareket eder ve kas kasılmalar hızlanır. Kasların hızlı bir şekilde kasılıp gevşemeleri, kan akışının hızlanmasıyla birlikte tedavi edici etki gösterir. Tens, kasların gevşemesi için sinirleri uyarırken ağrıyı engelleyecek ve hissedilen ağrının direkt hafiflemesini sağlar. Bu yüzden de fizik tedavi ve fitness antrenmanlarında çeşitle kullanılan yöntemlerden biridir.
Ems ve tens cihazı çalışma prensibi bakımından aynıdır fakat etki noktaları ayrıdır. Ems ile tens arasındaki farklılıklar öğrenildikçe hangisinin ne zaman ve nasıl kullanılacağı da biliniyor. Ems cihazı modern tasarımlarla yerli üretim şeklinde üretiliyor. Ems ve Tens aynı şey midir sorusu için şu karşılaştırmalar yapılır.
Tens ile ems arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri gören kişiler ikisinin de aynı şey olmadığını görüyor. Ems fizik tedavi tekniği olarak kullanılır ve ayrıca modern tasarımları sayesinde günümüzde pek çok tedavinin kolaylaştırılmasını sağlıyor.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde, ems ile 5 -6 haftalık bir tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise %15 oranında arttığı yapılan araştırmalar sayesinde ortaya konulmuştur. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Ems cihazı fiyatları kliniklerin modern, kaliteli oluşuna göre değişebilir. Ems rahatlamak, sağlığına kavuşmak isteyenler için etkili bir yöntemdir.
R&D Office
Istanbul University Avcılar Campus, Entertech (Teknokent) Building; Avcılar / Istanbul / Turkey
Showroom
Adnan Kahveci Mahallesi Büyükdere Caddesi Beysen Apt. B Blok No:8/2, İç Kapı No:2 Beylikdüzü/İstanbul
Contact via WhatsApp