EMS (Elektriksel Kas Uyarımı) Nedir?

Nöromüsküler elektrik uyarım (NMES) veya başka bir isimle elektromiyostimülasyon olarak da bilinen Elektriksel Kas Uyarımı (EMS), bir kas kasılmasını sağlamak için motor nöronlarınızı doğrudan uyarmak için elektriksel uyarıları kullanan bir prosedürdür. 

EMS ne işe yarar diye baktığımızda, hızlı kilo vermek isteyenlerin başvurduğu bir spor yöntemidir diyebiliriz. Normalde vücudunuz, beyninizden merkezi sinir sisteminiz aracılığıyla elektriksel uyarılar ileterek kaslarınızı ateşler. 

Öte yandan bir EMS cihazı, merkezi sinir sistemini, eklemlerinizi veya tendonlarınızı gerçekten etkinleştirmeden (veya zorlamadan) derin, güçlü ve tam kas kasılmaları gerçekleştirmenize izin verir. En ilgi uyandıran kısım, vücudunuzun istemli ve elektrikle tetiklenen kasılma arasındaki farkı anlayamamasıdır. 

Bedeniniz yalnızca bir uyaranın varlığını kaydeder ve uygun şekilde yanıt verir. Basitçe, rutin egzersizleriniz sırasında kaslarınıza dışarıdan elektrik sinyalleri verilerek kasların kasılma seviyesini artırır. EMS spor sayesinde yapılan harekete akım da eşlik ettiğinde kas gelişimi daha kısa sürede sağlanmış olur. Son zamanlarda hızlı kas geliştirmenin yanı sıra, EMS spor ile zayıflayanlar da oldukça fazladır.

EMS Nedir?

Elektriksel Kas UyarımıEMS sistemi nedir? Vücudunuza giyilebilir bir cihaz takmayı ve egzersizinizi hızlandırmak ve vücut tonlama sonuçlarınızı iyileştirmek için kaslarınızı küçük elektrotlarla uyarmayı içeren bir egzersiz yöntemidir. 

EMS, elektriksel uyarımda, nöronal mesajların hareketini simüle etmek için elektrik darbeleri kullanılır. Bu ılımlı elektrik akımları kasları veya sinirleri hedef alır. Kas iyileşmesi için elektriksel uyarım tedavisi, hedeflenen kasların onlara sinyaller göndererek kasılmasına neden olur. Kan akışı, tekrarlayan kas kasılmaları sonucunda iyileşir ve bu da özellikle yaralı kasların yenilenmesine yardımcı olur. 

Bu kaslar sık sık germe ve gevşeme döngüleri sonucunda güç kazanır. Normal egzersizden daha kısa sürede EMS eğitimi, genel kondisyonunuzu geliştirmenize, vücudunuzu tonlamanıza ve kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda, vücudun doğal dürtülerine yanıt olarak kaslara kasılmayı "öğretebilir". 

EMS sitemi ile zayıflama, uygun bir diyetin de eklenmesi ile sağlıklı bir vücut için tercih edilen bir yöntemdir. Araştırmalar, EMS eğitiminin vücut kompozisyonunu iyileştirdiğini ve aynı zamanda gerilimi azalttığını açıkça gösteriyor. 

Ayrıca, üretilen akımlar insan beyni tarafından kendiliğinden üretilenlerle aynı frekansa sahip olduğundan, tamamen güvenli bir prosedürdür. Eklemleri zorlamadığı için bu tür egzersizler hem sporcular hem de fiziksel olarak aktif olmayanlar tarafından kullanılabilir. EMS sistemi, her yaştan ve zindelik seviyesinden insan için güvenli ve etkilidir. Eklemlerinize karşı naziktir bu açıdan hassas olunması gereken kişilerde de kullanılabilir. Profesyonel sporcular ve sporcular tarafından da kullanılır. En iyi yanı, EMS programınızı sporunuza uyacak şekilde uyarlayabilmemizdir. Golfçülerden futbolculara kadar, EMS antrenmanı, spor antrenmanınıza mükemmel bir ektir.

EMS Açılımı Nedir?

Elektrik akımı yardımıyla yapılan bir egzersiz türü olan EMS açılımı Electrical Muscle Stimulation ve Türkçe karşılığı elektriksel kas uyarımıdır.

EMS Cihazı Nedir?

ems nedirEMS spor sisteminde kullanılan çok çeşitli cihazlar vardır. Cihaz, kasları uyarmak için özel elektrotlar aracılığıyla cilt yüzeyine iletilen akımları üretir. 

Dürtüler kasların kasılıp gevşemesini sağlar. Bu nedenle, doğal hareketlerini simüle ederler. Dinamik kas büyümesi, hızlı yağ azaltma, daha iyi duruş ve daha fazla sinir bağlantısı gibi yararlar sağlar. Tüm bunlar normal antrenmandan 3 kat daha hızlıdır. Bir EMS cihazı kullandığınızda, yalnızca düzenli bir kuvvet antrenmanı yaptığınızdan daha fazla kas lifini uyarabilirsiniz. Elektriksel akım, elektrotlu bir yelek ve bir çift şort giymenizi gerektirir. 

Bundan sonra, bir antrenör, kaslarınıza verilen elektrik miktarını ayarlarken bir dizi temel vücut ağırlığı egzersizi (akciğer, şınav, ağız kavgası ve mekik) boyunca size yol gösterir. 2016 yılında yapılan bir araştırma, altı haftalık bir squat programı sırasında EMS kullananların, kullanmayanlara göre güçlerini daha fazla geliştirdiğini gösterdi. En iyi ems cihazı olarak karşımıza çıkan markalardan biri de Probody'dir. Birçok farklı çalışma modu ve farklı yoğunluk seviyeleri ile çok işlevli bir cihazdır. Bu sayede fitness seviyeniz ne olursa olsun iyi bir egzersiz yapabilirsiniz. Ayrıca diğer şeylerin yanı sıra artrit, diz ağrısı, kas krampları ve kas ağrılarına yardımcı olduğunu da araştırılmaktadır. Kilo vermenize yardımcı olurken ağrıyı hafifletmenize yardımcı olabilecek, girişimsiz, ilaçsız bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.

Kablosuz EMS Nedir?

EMS bir zamanlar tıbbi ve rehabilitasyon amaçlı kullanıldı, ancak son zamanlarda fitness uzmanları arasında son derece popüler hale geldi. En son teknoloji, vücudumuzun doğal dürtülerini tamamlamak ve kasları güvenli bir şekilde maksimum kapasitelerine kadar çalıştırmak için geliştirilmiştir. Kablosuz EMS, hassas bir şekilde yapılandırılmış EMS cihazı ve çok esnek giysileri ile bu olağanüstü teknolojinin en erişilebilir ve konforlu spor deneyimini sunar. EMS cihazı ile spor bu sayede evinizin rahatlığında bir deneyim de sunar.

EMS Cihazı Ne İşe Yarar?

Fizyoterapi alanında etkili bir şekilde uzun yıllardır tedavi amaçlı kullanılan EMS, ya da başka bir deyişle fizik tedavi EMS, son zamanlarda özellikle kas güçlendirme ve kilo verme amacıyla popüler bir spor yöntemi haline geldi. EMS spor sırasında egzersizlerinizi gerçekleştirirken vücudunuza bağlanan cihaz, elektriksel akım uygular. EMS ne işe yarar diye baktığınızda, uyarılar kasların kasılıp gevşemesine sebep olarak daha hızlı kas geliştirmenize ve kilo vermenize olanak sağlar. Journal of Strength and Conditioning'de yayınlanan bir araştırma, EMS kullanan seçkin sporcuların performans konusunda avantaj kazanmasına yardımcı olup olamayacağını araştırdı. Bu çalışmanın sonunda araştırmacılar, “EMS, sporcular için güç parametreleri ve motor yetenekleri geliştiren umut verici bir alternatif sunuyor” dedi. 2015'ten Genç kadınlarda abdominal obezite üzerindeki yüksek frekanslı mevcut tedavinin etkilerini inceleyen randomize kontrollü bir başka çalışmada, bir grup deneğin midelerine bir dizi elektrot bağlanarak 30 dakika süreyle yüksek frekanslı akım tedavisi uygulandı. Denekler bu seansları altı hafta boyunca haftada üç kez olacak şekilde tekrarladılar. Bu süre sonunda araştırmacılar, deneğin bel çevresini, vücut kitle indeksini, deri altı yağ kütlesini ve toplam vücut yağ yüzdesini ölçtüler. Şaşırtıcı bir şekilde, egzersizlerini veya diyetlerini değiştirmeden, EMS gerçekten de bel çevresi, karın obezitesi, deri altı yağ kütlesi ve vücut yağ yüzdesi üzerinde önemli etkilere neden oldu ve araştırmacıların şu sonuca varmasına yol açtı.

EMS Kaç Kalori Yaktırır?

EMS sistemi hızlı kas gelişiminin yanı sıra başka olanaklar da sunar.  EMS spor ile zayıflayanlar da her geçen gün artmaktadır. Ancak bu süreç, sadece EMS ile değil düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet programı ile de desteklenmelidir. 20 dakikalık tek bir EMS antrenman seansında vücudunuz 500 kaloriye kadar yakar. Ayrıca, önünüzdeki 4 güne kadar vücudunuz antrenman sırasında yakılan kalorinin toplam 3 katına kadar yakmaya devam eder. Buna “yanma sonrası etki” denir. Kilo vermeyi düşünürken, genellikle bu hedefe ulaşmak için kardiyo egzersizleri düşünülür. Kardiyo antrenmanı sırasında kuvvet antrenmanından daha fazla kalori yakacağı doğru olsa da kardiyo antrenmanının dinlenme metabolizması ve dolayısıyla vücudunuzun yağ yakma kapasitesi üzerinde çok uzun süreli bir etkisi yoktur. Kuvvet antrenmanı tam olarak bu etkiye sahiptir.  Düzenli kuvvet antrenmanı ile, antrenmandan sonraki 48 saat boyunca dinlenme metabolizma hızınızı zaten yükseltirsiniz. 20 dakikalık tek bir EMS egzersiz seansı, metabolizma hızınızda 4 güne kadar artış sağlar. Bu, kardiyoya göre toplamda çok daha fazla kalori yakacağınız anlamına gelir.

EMS Spor Faydaları

EMS egzersizleri uzman kontrolünde, özel bir takım elbise giyilerek ve kişiye özel programa göre yapılır. Diğer egzersizler sırasında beynimiz, kasları uyarmak için elektrik sinyalleri gönderir. EMS antrenmanında, spor yaparken giydiğimiz özel giysi, beynimizin kaslara gönderdiği elektrik sinyallerine ek olarak dışarıdan düşük frekanslar ve yoğun elektrik titreşimleri gönderir. Bu sinyaller, egzersiz sırasında kasılan kasları uyarır ve ayrıca ulaşılması zor ve çalışması zor olan kasları da uyarır. Bu yöntemle kaslar az efor harcar ve daha yüksek performansla çalışır. EMS antrenmanı ile (sadece 20-25 dakika sürebilir), uzun bir seans boyunca diğer sporlardan aldığınız sonucun aynısını alabilirsiniz. Genelde haftada bir 20 dakikalık EMS seansı ile spor yapabilir ve kaslarınızın keyfini çıkarabilirsiniz. EMS sistemi ile spor yapmanın en önemli avantajı, fiziksel aktiviteye olan isteksizliğinizin üstesinden gelmenize izin vermesidir. EMS sporu ile haftada bir 20 dakikalık kısa antrenmanlar ile sağlıklı, zinde ve diri bir vücut yapısına (programınıza göre) sahip olabilirsiniz.  Özel EMS antrenmanınız ile göbek yağlarınızdan, bel fazlalıklarından ve çekici olmayan selülitlerden kolayca kurtulabilirsiniz. Hedefinize kısa sürede ulaşabilir, kişisel zamanınızdan tasarruf edebilir ve son olarak psikolojik olarak yatıştırıcı ek sonuçlardan yararlanabilirsiniz. Spor yapmayan kişilerin düzenli spor yapmalarını sağlamak ve bunun sonucunda kendinizi daha enerjik ve motive hissetmek EMS sisteminin doğal bir faydasıdır. 

Uzun vadeli sonuçları görmek için EMS antremanlarını sürdürmek önemlidir. Tüm bu avantajların yanı sıra, bu prosedürün herhangi bir dezavantajı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bu alandaki çalışmalar, EMS sistemi ile zayıflama için, fiziksel olarak spor ve fitness yapabilen sağlıklı kişilerin hiçbir olumsuz etkisinin olmadığını ortaya koymuştur. Aksine, sayısız avantajı vardır. EMS sistemi ile spor, zaman yetersizliğinden dolayı spor yapamayan kişiler için oldukça faydalı bir yöntemdir.

EMS Fitness Nedir?

Elektriksel Kas Uyarımı NedirEMS spor nedir? EMS, oldukça etkili bir eğitim yöntemidir. Düşük ve orta frekanslı elektrik akımları ile vücudun doğal kas kasılmalarını artırarak çalışır. Sonuç olarak geleneksel antrenman yöntemlerine göre daha fazla kas lifi uyarılır. “EMS antrenmanı nedir?” sorusuna cevaben ‘kilo vermeye yardımcı olan, fiziksel gücü artıran, kas büyümesini teşvik eden ve gerginliği ve kas-iskelet dengesizliklerini gideren bir tüm vücut egzersizidir’ yanıtı verilebilir. Antrenman, bir tür kişisel antrenman olarak çeşitli özel antrenman hedeflerine göre uyarlanabilir. Örneğin, EMS kişisel eğitiminin sırt ağrısını büyük ölçüde hafiflettiği kanıtlanmıştır. Bazı durumlarda, EMS kullanıcıları (kronik) sırt sorunlarının tamamen ortadan kalktığını belirtmişlerdir. Hem kas tonusunun artması hem de komşu dokuya kan akışının artması nedeniyle EMS, selülit sorunları üzerinde de faydalı bir etkiye sahip olabilir. Sıklıkla sorulan sorulardan biri de “EMS ile kaç kilo verilir?” sorgusudur.  20 dakikalık bir EMS antrenman 500 kalori yakmanızı sağlar. Haftada 2 defa olacak şekilde 20 dakikalık antrenman ile hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün. EMS sistemi ile zayıflama için uygun bir diyet programı ile antrenman desteklenmelidir. EMS sisteminde kullanılan elektronik stimülasyon tipi fonksiyonel kas stimülasyonu olarak adlandırılır. EMS sisteminin etkili olması için geleneksel bir fiziksel egzersizle birleştirilir. Egzersiz ve protein takviyeleri ile birlikte EMS eğitimi, kas protein sentezinin artmasına neden olur.

EMS ayrıca yaralanma veya hastalık nedeniyle atrofisi olan kasları onarmak ve iyileştirmek için kullanılır. İnsanlar, kasları elektronik olarak uyararak, normalde yapamayacakları şekillerde onları çalıştırabilirler. Elektronik kas stimülasyonu, insanların hareketsiz hale getirilmiş kas gruplarını, kasları aktif olarak kullanmanın fiziksel stresi olmadan çalıştırılmasını sağlar. Bu, atrofi kasları ağırlık taşımaya hazırlarken iyileşme sürecini başlatır. Sporculara ve genel olarak yaralanma ve hastalıktan iyileşmeye faydalarının yanı sıra, çalışmalar EMS sisteminin rekabetçi sporculara belirgin faydalar sağlayabileceğini göstermiştir. Bir çalışma, EMS eğitiminin seçkin ve oldukça rekabetçi sporcuların performansı önemli ölçüde artırmalarına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu iyileştirmeler, artan performansın elde edilmesinin daha zor hale geldiği en yüksek seviyelerde gelir.

EMS Sistem Egzersizleri Nedir?

EMS sistemi ile gerçekleştirilen antrenman programında özel giysiler giyilerek ve eğitimli kişiler tarafından belirlenen programla gerçekleştirilir. EMS egzersizi, kaslarınızdaki kasılmaları artırmak için elektrik akımlarını kullanır. Bu, doktorların yaralanmalarda kullandığı teknolojinin aynısıdır. 

ems sistem egzersizleriEgzersiz yaptığınızda, gönüllü olarak kaslarınızı kasarsınız. Bununla birlikte, EMS teknolojisinin yaptığı, beyninizin kendi başına nasıl yapacağını bilmediği istemsiz kas kasılmalarını tetikler. Ancak karışıma EMS'i eklediğinizde, farklı bir şey yapmanıza gerek kalmadan, iddiaya göre kırk tane alıyorsunuz. 

Vücuda bağlanan EMS cihazı, kasları elektriksel akım ile uyararak harekete geçmesini sağlar. Antrenman sırasında kullanılan özel kıyafetlerde bulunan elektrotlar sayesinde, düşük ve orta frekanslı elektriksel akımlar ile uyarım gerçekleşir. Bu EMS sistem egzersizleri ile çok daha az efor ile daha yüksek performans sağlanır. EMS sistemi ile zayıflama gerçekleştirilebilirken farklı bir deneyim ile spor yapmak daha keyifli hale gelir.

EMS Kas Geliştirme İşe Yarıyor Mu?

EMS hakkında herkesin en çok merak ettiği soru şudur: "EMS gerçekten işe yarıyor mu?"

Yapılan deneysel çalışmalar, EMS'nin 5-6 haftalık tedaviden sonra kas kütlesini yaklaşık %1 oranında artırabileceğini ve kas işlevini yaklaşık %10-15 oranında iyileştirebileceğini doğrulamıştır. 

EMS'nin egzersiz verimliliğini arttırabileceğine dair çok fazla kanıt olmasa da yoğunluğu artırıyor gibi görünüyor ve bazı araştırmalar, insanların tek başına kuvvet antrenmanına kıyasla elektriksel stimülasyon antrenmanından sonra güçlendiğini göstermiştir. EMS spor ile güç kazanmanıza nasıl yardımcı olabileceğine dair birkaç teori var. 

Elektrik akımı kullanmanın bir avantajı, kası basitçe kasmaktan daha fazla kas lifini ateşlemek için çalıştırabilmesidir. Daha fazla kas lifi aktive olur, kasın daha büyük bir bölümünün kuvvet antrenmanı sırasında meydana gelen mikro yırtıklara maruz kalacağı ve kasın eskisine kıyasla daha büyük, daha iyi ve daha güçlü bir şekilde onarılmasına neden olacağı anlamına gelir. EMS spor yapanlar ve EMS sistemi ile zayıflayanlar, egzersizlerinin yanı sıra sağlıklı kas gelişimi ve zayıflama için diyet programlarını da düzenliyorlar. Normal kondisyon antrenmanı ile birlikte elektronik uyarıcıya yardım, kısa sürede gücü ve performansı artırır. Dahası, yoğun fiziksel antrenmana ek olarak EMS antrenmanının kullanımını destekleyen meşru bilimsel araştırmalar vardır. Araştırmalar, en üst düzey sporcuların bile hız ve dayanıklılık gibi alanlarda iyileştirmeler gördüğünü gösteriyor. Formda kalmak, kas yapmak ve genel görünümünü iyileştirmek isteyenler için EMS sistemi de işe yarar. Yaralanmalar ve hastalıklardan sonra iyileşme için EMS teknolojisinin kullanımı da aynı derecede umut vericidir. EMS teknolojisinin kullanımıyla uzun süreli iyileşme süreleri çok küçük bir oranda azaltılır. Faydaları çok yönlüdür, çünkü kasların uyarılması iyileşmeyi hızlandırır ve aynı elektronik uyaran, yaralanmanın kendisinin iltihaplanmasını ve acısını azaltır. 

EMS Cihazı Fiyatları

EMS spor sistemi ile kilo vermek ya da kas geliştirmek isteyen kişiler için piyasada çok çeşitli EMS cihazları vardır. Profesyonel EMS cihazı fiyatları markadan markaya ve beklenilen performansa göre değişmektedir. Siz de hemen Probody ile iletişime geçip Türkiye’nin ilk ve tek, yerli ve milli Probody systems EMS cihazı için detaylı bilgi edinin!