EMS Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

EMS genellikle hastane ve fizik tedavi alanında kullanılan Elektrikli Kas Uyarılması olarak bilinen bir sistemdir. EMS teknolojisi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda birçok alanda başarılı sonuçlara imza attığı görülmektedir. Yazımızın devamında sonuçlarından ve detaylarından bahsedeceğiz.

EMS Nedir?

emsGünümüzde oldukça popüler hale gelen EMS sistemi nedir diye merak edenler için yazımızda, EMS sistemi ile alakalı aklınıza takılan birçok soruya yanıt bulabilirsiniz. Elektrikli Kas Uyarılması (Electric Muscle Stimulation)’ın kısaltması olan EMS, fizik tedavi alanı başta olmak üzere farklı alanlarda uzun yıllardır kullanılan bir sistemdir. 

Bu sistem Luigi Galvani tarafından 1790 yılında kurbağa deneyi ile ispatlanmıştır. Bu deneyde motor sinirlerin uyarılmasının yeterli şiddette ve sürede olmasının kas kasılmasına yol açtığı deneyi ile ispat edilmiştir. Daha sonra 1960’lı yıllarda Rus Atletler EMS sistemini antrenmanlarda kullanmaya başlamıştır. Bu nedenle EMS Rus akımı olarak da bilinmektedir. 

Günümüzde EMS Sistemi çok hareketsiz kişiler için dahi uygulanabilecek bir antrenman sistemi haline gelmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu belirlenen optimal akım seviyeleri sistemin kullanımı hakkında bilgi vermektedir. Böylelikle birçok fizik tedavi merkezlerinde ve hastanelerde medical fitness tedavilerinde kullanılmaktadır. 

Uygulama yöntemi şu şekildedir;

  • Haftada 2 gün 25 dakikalık süre ile uygulanması gerekir.
  • Kas sistemini dengelemek için uygun kas gruplarının çalışmasını hedeflemektedir.
  • Eklem tedavisinde kullanılmaktadır. Eklemlere ağırlık yapmaz.
  • Tüm vücut antrenmanlarında kullanılabilir. Kasların tonlanmasına ve yağ yakımına yardımcı olur.
  • Önemli olan tüm kas gruplarına ulaşılması durumunda vücudun duruşunu da geliştirir.
  • Ana kas grupları üzerinde yer alan elektrotlar sayesinde kas yapmaya yardımcı olur.

Elektriksel kas simülasyonu olarak bilinen EMS, günümüzde en popüler spor yöntemlerinden biri olarak da bilinmektedir. Geçmişi sporculara dayanmasına rağmen alışılagelmiş spor modellerini kullanan kişilerin benimsemesi ilk etapta zor olabilir. EMS, kısa süre içerisinde kendisini kanıtlamayı başaran bir yöntemdir.

EMS Antrenmanı Nedir?

Tedavi amaçlı kullanılmasının yanı sıra antrenman amaçlı da kullanılan EMS sistemi spor ihtiyaçlarına da cevap vermektedir. EMS antrenmanı genellikle spora vakit bulamayan sporcular için zaman tasarrufu açısından oldukça avantajlıdır. EMS’in aşırı yapılması koordinasyonu bozabileceğinden dolayı pliyometrik egzersiz gibi teknik çalışmalarla birlikte kullanılması daha sağlıklı sonuçlar verebilir. 

EMS ne kadar sağlıklı bir yöntem olsa da doğru yöntem ile uygulanması gerekir. İstemli kuvvet antrenmanları sonrasında sinir sisteminin subkortikal ve kortikal bölgelerinde nöral adaptasyonlar sağlar. EMS uyarı sistemi ile kasılmalar sırasında kaslar farklı şekilde çalışır. Ortaya çıkan bu kuvvet artışı da nöral gelişime kanıt olarak gösterilebilir. Kasta ortaya çıkan adaptasyonlar sonucunda sporcular ve antrenörler için EMS yöntemi önem taşımaktadır.

EMS Zararlı Mıdır?

ems cihazıUzun yıllar boyunca hastanelerde ve fizik tedavi merkezlerinde kullanılan EMS günümüzde halen kullanılan bir yöntemdir. Motor sinirlerinin uyarılmasını sağlayan EMS kas kasılmalarını arttırarak uyarmaktadır. Bundan dolayı özellikle hareketsiz kişiler için büyük bir başarıya imza atan EMS sağlık sektöründe etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Ayarlanabilir ve ölçümlenebilir akım özelliğine sahip olan EMS kişiye uygun olarak ayarlanmaktadır. Medical Fitness tedavilerinde de kullanılmaktadır. EMS’in sağlık sorunu yaşamayanlar için bir zararı bulunmamaktadır. Ancak kişiye özel olarak uygulanması gerekmektedir.

Fakat kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerin kendi başlarına EMS yapması doğru değildir. Ancak doktor raporu ile EMS antrenmanına başlamaları mümkündür. Gerçek sporcular tarafından EMS’in kullanılmadığı söylense de aslında EMS sporculardan günümüze gelmiş bir yöntemdir. 1960’lı yıllarda Rus Atletler EMS sistemini antrenmanlarda yoğun olarak kullanmış ve kas kütlelerini arttıracak başarılı sonuçlar elde etmişlerdir.

EMS’in Kullanım Alanları

1960’lı yıllarda Rus Atletler tarafından yoğun bir şekilde kullanılan EMS günümüzde de birçok alanda halen kullanılmaktadır. EMS’in kullanım alanlarından bahsedecek olursak;

  • EMS hastane ve fizik tedavi merkezlerinde kullanılmaktadır.
  • EMS hastane ve fizik tedavi merkezlerinin yanı sıra bazı üniversitelerin Spor Bilimlerinde de kullanılmaktadır.
  • Spor antrenmanlarında kullanılmaktadır.
  • EMS tedavi yönteminin yanı sıra kilo verdirmede de başarılı sonuçlar sağlamaktadır. Yaş ve kilo gibi faktörler doğrultusunda yaklaşık 3000 kalori kaybına neden olmaktadır.

EMS Kilo Vermede Başarılı mıdır?

Birçok alanda başarılı sonuçlara imza atan EMS sistemi ile zayıflama gibi yöntemlerde de kullanılarak başarılı sonuçlar elde edilmektedir. EMS sistemi ile zayıflayanlar oldukça sağlıklı ve başarılı bir şekilde yaşamına devam etmektedir. Düzenli EMS antrenmanları ile sağlıklı bir yaşam sürdürmek, kilo vermek, selülitlerden kurtulmak, sıkılaşmak, disiplin kazanmak, kas hacmini artırmak, anatomik yapının düzgün olmasını sağlamak mümkündür. EMS yaş sınırı olarak min 15-16 yaşın uygun olduğu belirtilmektedir. Bu yaş grubundan sonra EMS yapılması daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. EMS alışılagelmiş spor antrenmanlarından daha kısa sürede yapılabildiği için zaman açısından da tasarruf sağlamaktadır. EMS spor ile zayıflayanlar daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilmektedir.

EMS ile Kas Kütlesini Artırmak

EMS’in hastane ve fizik tedavi alanlarında, kilo verme de başarılı sonuçlar elde ettiğinden bahsetmiştik. Tüm bunların yanı sıra kas kütlesini artırmada da başarı elde etmektedir. Alışılagelmiş antrenmanlar ile elde edilemeyecek oranda bir başarı elde edilebilir. Kas kütlesini artırması ile birlikte kilo vermede de başarılı olan EMS ile kaç kilo verilir sorusunun yanıtı ise kişinin vücut yapısına göre değişiklik göstermektedir. Ems spor ile zayıflayanlar daha sağlıklı bir vücuda sahip olur.

EMS için Kıyafet Tercihi

EMS için tasarlanmış özel bir kıyafet bulunmaktadır. EMS yaparken bu kıyafetin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu kıyafet normal spor kıyafetlerinden farklı olarak elektrotların olduğu anti bakteriyel özelliğe sahip bir kıyafettir. Bu kıyafetin içerisine pamuklu tayt giyilmesi gerekir. Bunun nedeni ise sıvıyı tutup akımları daha iyi iletmek ve gerekli hijyeni sağlamaktır.

EMS’i Kimler Tercih Etmeli?

EMS birçok kişi tarafından kullanımı uygun olan Elektrikli Kas Uyarılması olarak bilinen bir sistemdir. Daha önce bahsettiğimiz gibi kalp hastaları tarafından kullanımına dikkat edilmelidir. Bunun için de doktor raporu alınarak devam edilebilir. Ayrıca EMS’e 15-16 yaşından itibaren başlanılması tavsiye edilmektedir. 

EMS genellikle zaman tasarrufu sağlamak isteyen kişiler açısından oldukça avantajlı bir sistemdir. Alışılagelmiş spor aktivitelerinin aksine sadece 25 dakika antrenman süresine sahip bir sistemdir. Ayrıca kilo vermek isteyen, eklem problemleri olan, bel fıtığı, boyun fıtığı gibi sorunları olan, sırt ağrıları, duruş bozukluğu olanlar tarafından da kullanılması tavsiye edilmektedir. EMS haftada 1-2 kez 25 dakika süre ile yapılabilir.

EMS Antrenmanının Diğer Antrenmanlarından Farkı Nedir?

Elektrikli Kas Uyarılması Sistemi (EMS) ile kasların daha az efor harcayarak daha yüksek bir performans elde etmesi sağlanır. Ayrıca EMS diğer yöntemler gibi uzun zaman gerektirmeyen bir sistemdir. Haftada sadece 2 kez 20-25 dakikalık bir antrenman süresi yeterli olacaktır. 

Bu nedenle zamandan tasarruf etmek isteyenler için oldukça avantajlı bir yöntemdir. EMS antrenmanlarının düzenli, dengeli ve doğru beslenme ile yapılması sonucunda vücudu sıkılaştırır, yağ oranını düşürür ve ihtiyaç duyulan kas kütlesine ulaşılmasını sağlar. Bu nedenle EMS antrenmanları sonucunda kişi daha kaliteli, enerjik ve canlı bir yaşama sahip olur.

EMS’in Amacı Nedir?

Elektrikli Kas Uyarılması Sistemi olarak bilinen EMS’in amacı daha sağlıklı bir yaşam sunmaktır. İnsanlar günlük hayatlarında yaptıkları aktiviteler sonucunda bir takım kazalar yaşayabilir ve bu kazalar sakatlığa yol açabilir. Fakat Elektrikli Kas Uyarılması Sistemi ile yapılan fizik tedavi egzersizleri sonucunda, vücut güçlenerek ağrılar geçer ve tedavi imkanı sağlanır. Bu nedenle herhangi bir kaza ve sakatlanma riski bulunmayan EMS oldukça sık tercih edilmektedir. Çünkü alışılagelmiş spor aktivitelerinde sakatlanma ihtimali bulunmaktadır. EMS ise bu riskin önüne geçerek daha sağlıklı bir antrenman imkanı sağlamaktadır.

EMS Nasıl Yapılır?

Elektrikli Kas Uyarılması Sistemi (EMS) yapmadan önce, elektrotlara sahip özel olarak tasarlanan EMS kıyafetinin giyilmesi gerekir. Probody EMS cihazı kullanmadan önce giyilen özel kıyafetin üzerinde yer alan elektrotlar bir yandan fizik tedavi hareketlerinin gerçekleşmesini sağlarken bir yandan da elektriksel kas uyarımı yapar. 

Fizik tedavi uzmanları tarafından tercih edilen EMS, fizik tedavi alanında oldukça başarılı sonuçlar sunmaktadır. Yapılan fizik tedavi hareketlerinden önce hastanın mekanik ve anatomik analizi yapılarak sakatlık riski sıfıra indirgenmektedir. Fizik tedavi hareketleri esnasında yapılan egzersizin etkisi, vücuda verilen elektrik uyarımı ile daha çok artmaktadır. Haftada 2 kez 20-25 dakikalık seanslar ile omurganın ve vücudun güçlenmesi sağlanmaktadır.

EMS ile Fizik Tedavi Süreci

Elektriksel kas uyarımı fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerinde oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. EMS ile kası aktif hale getirmek, tedavi etmek, kas ağrılarını azaltmak hatta kasları güçlendirmek ve geliştirmek de mümkündür. Bundan dolayı EMS cihazı aynı zamanda elektrikli kas çalıştırma aleti olarak da adlandırılabilir. Elektronik kas uyarı sistemi ile fizik tedavi süresince kaslar uyarılmakta, kasın küçülmesi, kas kaybı gibi olumsuz durumlarda, kas erimesinin önüne geçilebilir.

EMS ile Omurga Rehabilitasyonu

Birçok alanda başarıya imza atan EMS omurga rehabilitasyonu alanında da kullanılan bir sistemdir. Omurga rehabilitasyonu uzun soluklu ve oldukça yavaş gerçekleşen bir tedavi sürecidir. Bundan dolayı ağrının azaldığı ya da bittiği durumlarda tedavi sonlandırılır. Tam bu noktada tedavinin devamı için EMS’e ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü ağrıların bitmesi ile birlikte tedavinin sonlanması sonrasında, ileriki yıllarda gelecek atakların önüne geçmek için tedaviye EMS yöntemi ile devam edilebilir. 

Birçok hasta, ağrıların azalması ile birlikte yanlış zamanda bitirilen tedavi süreci ile daha sonra sıkıntılar yaşayabilir. Bu sıkıntıların önüne geçmek ve tedaviye sağlıklı bir şekilde devam edebilmek için EMS sağlıklı bir yöntemdir. Elektronik Kas Uyarı Sistemi (EMS), sadece tedavi esnasında değil, tedavi sonrasında da sağlıklı bir yaşam için oldukça iyi bir fizik tedavi yöntemidir. Ayrıca herhangi bir rahatsızlığa sahip olmadan da EMS spor amaçlı yapılabilecek bir yöntemdir.

EMS’in Vücuda Sağladığı Genel Yararlar

Elektriksel kas uyarımının hareket eden kaslar üzerinde gerçekleştirilmesi, kas içerisinde yer alan bütün liflerin kasılmasını sağlar. Bu nedenle EMS bu noktada oldukça etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Kol ve bacak kaslarının uyarımında başarılı sonuçlar veren EMS sistemi, bütün vücuda uygulanmaya başlanarak yeni bir tedavi yöntemi elde etmiş olur. Tüm vücuda EMS uygulanması ile hem omurganın dik durmasını sağlayan iç korseleme kasları güçlendirilir hem de gövde kaslarının gelişimi ve tedavisi sağlanır. 

Bel ve sırt ağrısı yaşayan bir kişinin omurgasına yüklenen zorluğun azaltılması için gövdeyi bütünüyle saran kas gruplarının çalıştırılması gerekmektedir. Bu kas gruplarının çalıştırılması için yapılan egzersizler, ağrıların artmasına neden olabilir. Fakat EMS ile yapılan bu egzersizler sayesinde kaslar ağrısız şekilde çalıştırılabilir. Hastaya herhangi bir ağrı yaşatmadan tedavi edilmesi mümkündür.

EMS Cihazı Nasıl Kullanılır?

EMS kol, bacak, baldır, ayak, omuz ağrıları, bel fıtığı gibi ağrıların tedavisinde ya da tamamen spor amaçlı kullanılan bir sistemdir. EMS cihazının kullanımı da hastanın şikayetine ya da spor yapan kişiye göre farklılık göstermektedir. Ayrıca EMS cihazı kolay taşınabilir, ayarlanabilir özelliği sayesinde de oldukça kullanışlıdır. Her hastalığın farklı bir tedavisi olduğu gibi her hastanın da farklı bir tedavi ihtiyacı bulunmaktadır. 

Bununla birlikte EMS kullanımı da kişiye göre farklılık göstermektedir. Farklı güç ayarları sayesinde kişiye özel tedavi seçeneği sunmaktadır. Ayrıca farklı ürün modelleri ile farklı program seçenekleri de bulunmaktadır. Fizyoterapist önerisi ile cihazın doğru güç ayarında kullanılması gerekir. Öncelikli olarak EMS için özel olarak tasarlanan kıyafetin giyilmesi daha sonra cihazın ağrılı bölge üzerine yerleştirilmesi gerekir. 

Yeleğin üzerinde yer alan elektrotlar ile birlikte vücuda gönderilen elektrik akımları kas sinirlerini uyararak ağrılı bölgenin şiddetini hafifletir. EMS cihazı kişiye ve ağrılara yönelik olarak ayarlanır. Elektrik akımları düşük güç ile başlatılarak belirli süre ile yavaş yavaş yükseltilir. Ayrıca EMS cihaz ekranında yer alan yazı ve simgeler de vücut bölgelerine dair belirleyici özelliklerdir. Bu simgelerin doğru şekilde seçilmesi gerekir.

EMS Cihazı Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

ems sistemiBirçok alanda başarılı bir şekilde kullanılan EMS cihazının birçok faydası bulunmaktadır. EMS başlangıçta fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde tedavi olarak kullanılmaya başlanmış daha sonra popüler bir antrenman yöntemi haline gelmiştir. Bu sayede spor bilimcilerin ve sporcuların dikkatini çekerek popüler hale gelmiştir. 

Uzmanlar tarafından fizik tedavi alanında yaygın olarak tercih edilen EMS, sporcular tarafından da güvenli bir tercih olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. EMS cihazı hem tedavi yönteminde hem de sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Haftada 2 kere 20-25 dakikalık bir süre ile yapılan EMS sayesinde daha canlı, enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.

EMS Cihazları Ne Kadar Süreyle Kullanılabilir?

Fizik tedavinin yanı sıra EMS spor sistemi için kullanılan EMS cihazı, kullanım alanına uygun olarak farklı boyutlarda tasarlanmaktadır. Kablolu ya da kablosuz EMS cihazları bulunmaktadır. Farklı çalışma şekillerine sahip bu ürün evlerde ya da sağlık kurumlarında kullanılabilmektedir. EMS cihazları hastaların rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. 

Hastanelerde ya da fizik tedavi merkezlerinde uygulanan EMS evde de uygulanabilen bir özelliğe sahiptir. Kolay kullanımı ve farklı program seçenekleri ile oldukça avantajlı bir sistemdir. EMS cihazlarının haftada iki kez yaklaşık yarım saat kadar bir süre ile kullanılması önerilir. EMS cihazlarının kullanım ömrü ise ürünün marka ve kalitesine göre değişiklik göstermektedir. 

Probody EMS cihazları bu noktada ihtiyaçlarınıza cevap vermektedir. Çoğunlukla tedavi amaçlı kullanılan EMS spor yapanlar için de uygun bir yöntemdir. Ayrıca EMS cihaz kullanım süresi fizyoterapist önerileri ile hastanın durumuna göre de farklılık gösterebilir. EMS cihazının farklı güç seviyelerine sahip olması da hastaların doğru tedavi edilmesi noktasında oldukça büyük bir avantaj sağlamaktadır. Cihazın kalp pili kullananlar tarafından kullanılmaması önerilir.

EMS Cihazı Fiyatları

EMS açılımı Elektrikli Kas Uyarılması olan bir sistemdir. EMS ile kas kuvveti gelişimi sağlanmaktadır. Probody EMS cihazının fiyatları özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sonuç itibariyle sağlık alanında kullanılan bir sistem olduğundan dolayı dikkat edilmesi gerekir. ProBody en iyi ems cihazı olarak yanınızda yer almaktadır. 

EMS alternatif kuvvet antrenman yöntemi olarak kullanılabilir. EMS teknolojisinin gelişmesi ile birlikte EMS cihazları daha az maliyetli ve taşınabilir bir cihaz haline gelmiştir. Bundan dolayı oldukça kullanışlı bir hale gelerek daha çok ilgi görmüştür. Daha büyük ve ağır spor cihazlarının yanı sıra EMS cihazı ile spor daha kullanışlı hale gelmiştir.