EMS adında ki sistem özellikle fizik tedavi alanında çok uzunca yıllardır kullanılan bir sistem haline gelmiştir. Luigi Galvani’nin 1790 tarihinde ortaya koyduğu kurbağa deneyleriyle, motor sinirlerin uyarılması yeterince uzun sürdürülmesi sonucunda kas kasılmalarına neden olduğunu göstermiştir.
1960’lı yılların başında Rus sporcular yarışmalara kendilerini hazırlarken EMS sistemini antrenman yöntemi olarak kullandılar ve bu akım sistemine Rus akımı denildi. Günümüz dünyasında EMS eğitim sistemi, araştırmalarla sonuçlanan belli düzede akım seviyesinde oldukça hareketsiz bireyler için dahi uygun bir sistem haline geldi.
Günümüzde birçok fizik tedavi merkezinde medikal fitness veya ems fitness adı altında kullanılmaktadır. Dolayısıyla elektriksel kas uyarımı ile kas geliştirilebilir mi sorusunun cevabı evet olmuştur.
EMS (Electrical Muscle Stimulation) sistemi Elektriksel Kas Uyarımı anlamında bir söylem olup bir kas grubu çalıştırma sistemidir.
Çalışma prensibini anlamak için ilk olarak vücudumuzun kendi çalışma sistemini bilmek gerekiyor. Beynimiz kas hareketlerini elektrik akımları göndererek sağlar. Klasik antrenman sistemlerinde, beynimiz yaptığımız harekete ve şiddetine göre değişen ve ilgili kas gruplarının kasılmasını destekleyen elektrik sinyali gönderir.
EMS sistemi ile antrenman yaptığınız taktirde beynimizin gönderdiği bu sinyallere artı olarak kaslara giden akım sayesinde kaslar daha yoğun çalışır. Bu sistem dahilinde hareket ve ağırlık şiddet biriminden bağımsız olarak yüksek performans da kasılma hareketleri yaşanmasına sebep olur.
Yoğunluk sebebi ile ulaşılması oldukça zor olan fiber kas dokusuna ulaşmasına imkan sağlar. Ayrıca bu sistemin aksesuarları ile tüm kas gruplarının aynı şekilde kasılmasına imkan verdiği için 20 dakika süresi gibi kısa bir süre içerisinde 4 saate yakın egzersiz etkisi almayı sağlamaktadır.
EMS antrenmanları sayesinde hedefiniz ve seviyenize göre özel hazırlanmış programlar sayesinde kas geliştirmek, hızlı bir şekilde zayıflama, kas güçlenmesi gibi durumları sağlamaktadır. Bunların yanında kaslarda yaşanan tüm rahatsızlıkların tedavi sürecine oldukça büyük bir katkı sağlamaktadır.
EMS sistemiyle yapılan tam vücut antrenmanlarında, kas liflerinin çok büyük bir kısmı her kasılma sonunda aynı anda aktif duruma geçer. Genel ağırlık antrenmanından daha derin kaslar uyarılır. Bu durum, hücre içi ve hücreler arası koordinasyon bağını arttırır. Bu sebeple vücut ve kas yapısı genel ağırlık antrenmanından çok daha hızlı etkilenir. Kaslar çalıştığı sırada lokal kan dokusu hızlı ve güçlü bir şekilde uyarılıyor. Artan kan akışı sayesinde cilt yapısı olumlu şekilde etkilenir, vücut mukavemeti artış gösterdiği gibi, selülit bölgeleri de etkili bir şekilde tedavi edilir. EMS eğitimi ile fiziksel fonksiyonlarınız gelişmiş olacak ve kendinizi esnek, zinde ve daha az yorgun hissedebileceksiniz. Ağırlık antrenmanlarına oranla EMS jimnastik antrenmanları çok daha kısa süre içerisinde daha etkili bir antrenman sağlar. Hızlı kilo vermek, yağ yakmak veya sıkılaşmak için aranan çözümdür.
Kaslara elektrik vermek için birçok sebep olabilir.
Çoğu kas grubunu aynı anda çalıştırmak ve eklemlere fazla bir yük bindirmemek için eğitimlerle mümkün olmayan bir başarıyı ems fitness ile veya ems pilates ile kısa süre içinde elde edebilirsiniz. Kas hacminiz daha hızlı büyümektedir. Erkekler için kas kütlesi artarken , kadınların kasları ise sıkılaşıyor.
Elektro Kas Uyarımı elektronik kas geliştirme amacı ile vücut üzerine giyilen bir aparat yelek ve üstündeki elektrotlar ile bir bakımdan elektriksel kas uyarımı yapılırken, diğer şekilde de uzman bir eğitici sayesinde aktif olarak egzersiz yapılır. Egzersiz, yapan kişinin anatomik olarak tüm özellikleri göz önüne alınır ve dolayısıyla sakatlanma riski yok denecek kadar az duruma gelir. Verimli bir çalışma sağlanmış olur.
XBODY markasının geliştirdiği, birçok ödül ve sertifikaya sahip son teknolojiyle üretilmiş kablosuz çalışma özelliğine sahip ems cihazi kullanmaktadır. Ems teknolojilerinin arasında ems cihazı en güvenilir ve doğru akımı ileten alanında ki tek ödüllü cihazdır. Size en uygun akımı antrenmanınıza göre ayarlamaktadır. Bu cihaz halk arasında ems zayıflama cihazı olarak da geçebilmektedir.
Haftada bir kere yapacağınız 20 dakikalık kısa antrenmanlarla sağlıklı, diri ve canlı bir vücut elde edebilirsiniz. Göbek yağlanmaları, belinizdeki fazla yağlar, istenmeyen selülitlerden size özel yapılacak EMS antrenmanı ile kurtulabilir ve kısa süre içinde istenen seviyede amacınıza ulaşabilirsiniz.
Spor yapmayan bireylerin düzenli spor yapmasını sağlamak için ve bunun doğal bir getirisi olacak şekilde daha dinç ve zinde hissetmek için EMS antrenmanları yapılabiliyor. Bu elektronik kas geliştirme aleti haftada 2 defa ve tek seansta toplam 25 dakika uygulanan bu sistem ile tüm vücut ve özelliklerde özellikle omurgada yeterli güçlendirme elde edilmektedir.
Bu alan için yapılan araştırmalar ve çalışmalar, fiziksel olarak spor ve fitness yapmaya uygun sağlıklı kişilerde herhangi olumsuz etkisinin olmadığını gösteriyor. Aksine faydası oldukça fazladır. Antrenman sırasında kaslara verilen düşük frekansta elektrik, şiddeti düşük olduğu için sadece iskelet kaslarını harekete geçiriyor. EMS antrenmanı yaparken uzman bir eğitmenin gözetiminde olmanız ve belirli sağlık şartlarını taşımanız yeterli olmaktadır.
EMS eğitimini birçok insan, farklı nedenlerle kullanabiliyor.
EMS sisteminin içeriğindeki antrenmanların, kilo vermeyi hızlandıran etkisi mevcuttur. Haftada iki gün 48 ya da 72 saat belirli aralıklarla yapılmalıdır. Bu süreden daha sık yapılması doğru olmadığı gibi, ciddi bir kas çalışması olmasından kaynaklı, antrenmandan sonra dinlenme süresinin de bu oranda uzun olması gerekir . EMS’den daha iyi bir sonuç elde etmek bu şartlara bağlı olmaktadır.
EMS ile ne kadar sürede kilo verileceği ve ems ile kaç kilo verilir sorusu kişiden kişiye değişmekte olup, kişinin fiziksel durumu, metabolizması ile de büyük bir bağlantı kurmaktadır. Doğru egzersizlerin doğru şekilde uygulanması ve düzenli yapılan EMS antrenmanları sonucunda 6 ya da 10 seanstan sonra sonuç alınmaya ve kilo vermeye başlanmaktadır.
Tabi ems antrenman şekli ile kilo verme sürecinde zayıflamak için vücuda gerekli olan beslenme düzenine de çok dikkat edilmelidir. Bu şartlar sağlanırsa ems sporu ile fit olma çok kolay bir hal alacaktır. Bu antrenman sistemi sayesinde kullanıcılar ems aleti kullanarak ems ile kilo verme konusunda oldukça önemli ilerlemeler kat etmiştir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavi türlerinde elektriksel kas uyarımı, oldukça sık kullanılır. Elektrik uyarısı ile kası aktif hale getirmek amaçlanırken, ağrılarını azaltmak, tedavi etmek ve hatta gelişimini sağlamak mümkündür.
Bu yönü kapsamıyla elektrikli kas çalıştırma aleti olarak da bilinen fizik tedavide ems, kasın uyarılmakta güçlük yaşandığı belli durumlarda veya kas hacminin küçülmesi, güç kaybı gibi olumsuz olağan dışı durumlarda, elektronik kas uyarı sistemi ile kas erimesinin önüne geçilebiliyor.
Herhangi bir kas hareket ederken elektriksel kas uyarımı ile uyarılması, içerisinde yer alan bütün lifler için her yönden kasılmayı sağlar. Bu yönüyle oldukça etkili bir yöntem olmaktadır. Kol ve bacaklar için başarılı sonuçlar alınan bu sistemde, bütün vücuda uygulanmaya başlaması sonucunda yeni bir rol kazanmıştır.
Tüm vücut ems sistemiyle, hem gövde kaslarının gelişmesi ve bu kasların tedavisi yapılır, hem de omurganın dik duruşu için görevli olan iç korseleme ile kasları güçlendirilir. Örneğin bel ve sırt ağrısı ile yaşayan bir hastanın omurgasına binen yüklerin zorluğunun azaltılması gerekmektedir.
Dolayısıyla, gövdeyi bütünüyle saran kas gruplarının çalıştırılması ve aktif edilmesi gerekmektedir. Bu kas gruplarını çalıştıracak egzersizler, kişinin ağrılarında artışa neden olduğu gibi tam bu noktada ems cihazı ne işe yarar sorusunun cevabını da vermiş oluruz. Tüm vücuda verilen elektriksel kas uyarımı ile bu kaslar ağrısız şekilde çalıştırılır .Bu sistem sayesinde elektriksel kas uyarımı sağlıklı ve dengeli bir şekilde sürdürülebiliyor.
Omurga rehabilitasyonu oldukça yavaş ilerleyen ve uzun solukta gerçekleşen bir süreç olmaktadır. Dolayısıyla, ağrının azaldığı ya da tükendiği durumlar meydana geldiğinde tedavinin sonlandırıldığı uygulamalar ile karşılaşılır. Ancak, aslında tam da bu süreçten itibaren omurga rehabilitasyonu amacıyla ems devam etmek gerekir. Zira, mekanik olarak varlığını gösteren problemler, ağrılar geçtikten sonra düzeltilir ve ileriki yıllarda gelecek yeni ataklar önlenmiş olur.
Çok sayıda hastanın, yanlış zamanlarda bitirilen tedavilerle mağdur edildikleri ve normal yaşamlarına döndükten sonra yeni bir atak krizi yaşadığı bilinir. Elektronik Kas Uyarı Sistemi, sadece tedavi amaçla değil, tedavi sonrası normal yaşama sağlıklı şekilde dönüş için de oldukça etkili bir fizik tedavi yöntemi olmuştur.
Yaygın bir kullanım alanına sahip elektro terapi tedavisi, kronik ya da kut ağrılı hasta bireylerde dolaşımı artırmak amacıyla, kas spazmını çözmek için, ödemi minimuma indirmek ve yok etmek için kullanılmaktadır.
Vücudun elektro terapi uygulanacak kısmına direkt olarak düşük şiddette bir akım veriliyor ve böylece duyu sinirleri uyarılarak ağrı taşıması önlenmiş oluyor. Genellikle 20-30 dakika süren bu uygulama uzman kişiler gözetiminde ve bilgisi dahilinde yapılmaktadır. Bu uygulama belli başlı rahatsızlıklar meydana geldiğinde kullanılmamalıdır.
gibi rahatsızlıklarda kullanılabilen elektro terapi yöntemi kullanılırken,
Bu ve benzeri durumlarla hastalık yaşayan bireyler bu tedaviyi uygulamamalıdır aksi taktirde kötü sonuçlar doğurabilir.
EMS antrenmanı uzun yıllar süresince bilinmekte ve kullanılmakta olan yöntemdir. Uzmanlarının gözetimin dahilinde, kaslara düşük frekansta elektriksel sinyaller gönderilerek kasların tümünün birden çalışması ilkesi benimsenir.
Spor ve egzersiz gibi antrenmanlar yaparken çalıştırılması güç olan kas gruplarını da çalıştırarak kasların gelişimine katkı sağlanır. Böylece daha zinde bir vücut amaçlanır. EMS antrenmanları sayesinde hiç ağırlık kaldırmadan, eklemlere ekstra yükler bindirmeden kısa süre zarfında yoğun bir çalışma elde edilir.
Bu uygulanan yöntem çeşidi, fizik tedavide uygulanan yöntem çeşidinin teknolojik şekilde geliştirilmiş ve kapsamlı hale getirilmiş şeklidir.
EMS antrenmanları özel bir giysi ile uzmanların gözetimi dahilinde ve kişiye özel programlarla yapılır. Klasik egzersiz sırasında, beynimiz kasların harekete geçmesini sağlar ve ilgili kaslara elektrik sinyali gönderir.
EMS antrenmanlarında ise spor yaparken giydiğimiz ve vücudumuza bağlı şekilde duran özel giysimiz, beynin kaslara uyguladığı elektriksel sinyallere ek şekilde dışarıdan ekstra olarak düşük frekansta yoğun elektriksel titreşimler göndermektedir. Bu sinyaller, egzersiz sırasında kasılan kasların ve bunlara bağlı olarak az çalışan, erişilmesi güç durumda olan kaslarımızı harekete geçirilerek çalışmasını sağlar.
Bu yöntemle kaslar az efor harcayıp yüksek bir performans ile çalışma yapar. EMS antrenmanları ile normal şartlarda çok uzun antrenmanlar sonucunda elde edilebilecek performansı 20 ile 25 dakika arası bir seansla gerçekleştirebilir. Genel anlamda haftada bir kez 20 dakikalık EMS seansı ile tembelliği üzerinizden atarak, siz de spor yapmanın keyfine bakabilirsiniz. Kilo vermek konusunda ems spor ile zayiflayanlar bu başarılarını düzenli çalışma ve ems sistemin rahatlığına borçlu olmaktadır.
EMS eğitimi, kasların daha az çabayla ve daha yüksek performansla çalışmasını sağlar. EMS eğitimi, normalde çok uzun bir eğitim (4 saatlik çalışma) ile elde edilebilecek olan performansı 25 dakikalık seanslarda elde edebilir.
Genelde haftada bir 25 dakikalık EMS seansı ile hedef vücudunuza kavuşursunuz, aynı zamanda yağ oranınız dengeli ve kontrollü bir şekilde azalır, vücudunuz sıkılaşırken istediğiniz kas kütlesine kavuşurken ems sistemi bittikten sonra düzenli uygulama, dengeli ve doğru beslenme ile daha enerjik, enerjik ve kaliteli bir hayat yaşayacaksınız.
Tedavi türevi amaçlar için en çok tercih edilen akım, düşük frekanslı bir akımdır. Düşük frekanslı akımların canlı organizmalar üzerindeki etkileri farklılık gösterse de, ortak özellikleri de paylaşırlar.
Akımın şekline ve şiddetine göre spazmları azaltır veya arttırırlar.
Sinirden bağlantısı kesilmeyen kaslar düşük frekanslı akımlarla uyarılabilir, ancak sinirden kopan kasların uyarılması için daha yüksek voltajlara ihtiyaç vardır. Yüksek voltaj uygulandığı anlarda duyu sinirleri şiddetli şekilde uyarılacağın ötürü hastalar bu akıma dayanım göstermez.
Elektriksel uyarım ile ilgili terminoloji karışık olduğundan dolayı, APTA 1990 yılı içerisinde elekto terapötik terminoloji standartlarını ortaya koymuştur. Buna standartlara göre ağrıyı azaltmak için elektriksel uyarım cihazları TENS olarak belirlenmiştir. Kasları yeniden eğitilmek için, kas atrofisini önleyen ve eklem hareketlerinde artış gösteren cihazlar da NMES ya da EMS olarak tanımlanmıştır.
Elektro analjezi operasyon bittikten sonra oluşan ağrı dolayısıyla veya ligament incinmelerine ve kırıklarına bağlı olarak oluşan ağrı için kullanılır. Spinal ağrı ve nöraljiyi içeren kronik iskelet-kas ağrılarının sonlandırılmasında da de elektro analjezi kullanılabilir. Başlangıç için 15-20 dakikalık TENS uygulaması yeterli olmaktadır. Kaslarda kasılma oluşturmak amacıyla uygulanan elektriksel uyarım sistemi ise NMES olarak tanımlanır. İskelet kasları, merkezi sinir sisteminin istemli ya da otomatik kontrol edilir.
R&D Office
Istanbul University Avcılar Campus, Entertech (Teknokent) Building; Avcılar / Istanbul / Turkey
Showroom
Adnan Kahveci Mahallesi Büyükdere Caddesi Beysen Apt. B Blok No:8/2, İç Kapı No:2 Beylikdüzü/İstanbul
Contact via WhatsApp