Hızlı Kilo Nasıl Verilir?
Fiziğinizi hızlıca değiştirmek ve geliştirmek ister misiniz? Peki ya diyet ve günlük aktiviteler açısından daha iyi alışkanlıklar edinmeye ne dersiniz?
Sağlığınız ve uzun vadede de iyi olan hızlı kilo kaybı için tüm ipuçlarımızı size bu makalemizde anlatıyoruz. Daha sağlıklı bir yaşam için “Nasıl kilo veririm?” sorusunu kendi kendinize soruyorsanız okumaya devam edin.
Gerçekten Bir Haftada Kilo Verilebilir Mi?
Birkaç temel unsuru anlarsanız hızlı ama etkili bir şekilde kilo vermek mümkün! Aslında vücudumuz sadece bir haftada iki ila beş kilo verebilir. Öte yandan, ilk kaybedeceğiniz şeyin su olacağını bilmelisiniz - evet, su yetişkin erkek vücut ağırlığının %60'ını ve kadın vücut ağırlığının %50'sini oluşturmaktadır. Hızlı kilo vermeyi vaat eden sözde mucize diyetler etkili görünebilir ve etkileyici sonuçlar verebilir ancak bunun sadece geçici bir illüzyon olduğunu unutmayın.
Bunca yoksunlukla suistimal edilen bedenimiz, söylemesi gereken süreden daha kısa sürede intikamını alacak ve tartıda eskisinden daha fazla ağırlık göstermek için elinden gelen her şeyi depolayacaktır. Buna yoyo etkisi denir.
Daha fazla açıklama yapmadan sizi bu şekilde terk etmeyeceğimize söz veriyoruz! İyi bilinen yoyo etkisinden kaçınmak için, kilo verme hedefinize ulaşmak ve diyetinizi değiştirmek veya uyarlamak için kendinize yeterli zaman verin. Sağlıklı, uzun vadeli bir diyet paroladır. Ayrıca, herhangi bir fiziksel aktivite, yürümek kadar basit olsa bile, günlük yaşamınıza dahil etmek için iyi bir alışkanlıktır.
Etkili ve Kalıcı Kilo Kaybı İçin İpuçları
Diyetinizi değiştirmek için, yağlardan başlayıp şekerlere geçerek kalori alımınızı kademeli olarak azaltmalısınız. İşte birkaç ipucu;
- Doyurucu olması gereken öğünleri, özellikle kahvaltıyı atlamayın. Akşamları ise hafif bir yemek yiyin.
- Yemek yemeden önce, acıkana kadar bekleyin. İstek ve açlık arasında ayrım yapmak çok önemlidir. Örneğin, canınız şekerli tatlılar veya çikolata çekiyorsa, bu açlık değil, oburluktur. İkisi arasında ayrım yapmaya dikkat edin ve acıktıysanız sağlıklı bir atıştırmalık seçin: bir meyve veya bir avuç yağlı tohum olabilir.
- Bir kilo kaybı hedefi (BMI hesaplaması) belirleyin. BMI'ın amacı, kilonuza ve boyunuza göre "yetersiz (zayıf)," "normal", "fazla kilolu" veya "obez" olup olmadığınızı belirlemektir. Bundan sonra kaç kilo vermeniz gerektiğini belirlemek daha kolay olacaktır. BMI ayrıca yatkın olduğunuz kronik hastalıkların türünü (kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, kolesterol vb.) belirlemenizi sağlar.
- Alkol ve bira tüketmeyin. Alkol neredeyse yağ kadar kalori içerir. Bir bardak alkol içtiğinizde, metabolizmanız içeceğin içindeki şekerleri yağa dönüştürür. Aynı zamanda, alkol tüketimi iştahı uyarır. Sonuç olarak, aperatiflerden kaçınılmalıdır.
- Her öğünde nişastalı yiyecekler tüketmeye devam edin. Makarna, pirinç, patates nişastalı yiyeceklere örneklerdir. Açlığınızı giderir ve size ihtiyacınız olan enerjinin yanı sıra lif sağlarlar. Bu nişastalı yiyecekleri tek başına veya şeker, tuz veya yağ içermeyen baharatlarla yememelisiniz.
- Gizli yağlara karşı dikkatli olun. Tüm soslu etler, yağlı söğüşler, sütlü, tereyağlı veya kremalı gratenler, kızarmış yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, çikolatalar, dondurmalar... Hepsi çok yüksek yağ içerir, bu sebeple bu yiyeceklerden uzak durun.
- Yemek dışında hiçbir şey yemekten kaçının. Diyet yaparken atıştırmalardan kaçınılmalıdır. Bu kötü alışkanlık, günlük stres, can sıkıntısı, hayal kırıklığı, fiziksel aktivite eksikliği tarafından teşvik edilir. Atıştırmalıklar mideye uyumsuz olduğundan, artık "gerçek" açlık hissini tanımaz. Sonuç olarak, daha fazla yer ve kilo alırız. Bu döngüyü kırabilmek için, atıştırma isteğini hissettiğiniz anda büyük bir bardak su veya şekersiz çay içebilirsiniz.
- Şekerli gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Kilo alımını ve mide şişkinliğini artıran şeker ve gaz bakımından yüksektirler. Köpüklü sudaki karbondioksit, iştahın artmasına neden olur. Düz bir karın için bu içeceklerden kaçının.
- Sebzeler herhangi bir zamanda ve herhangi bir biçimde tüketilebilir. Pişmiş veya çiğ sebzeler, yüksek su ve düşük kalori içeriği ile kilo vermek için ideal besinlerdir. Ayrıca, kan şekeri seviyelerini, florayı ve geçişi etkileyen, tokluğu artıran lif bakımından yüksektir.
- Derisiz yağsız et ve kümes hayvanları ile balık ve kabuklu deniz ürünlerini tercih edin. Et, %5'lik kıyılmış biftek gibi, yağ içeriği %10'dan az olduğunda "yağsız" olarak kabul edilir. Yağsız etler protein bakımından yüksek, ancak lipit bakımından düşüktür, bu da onları en iyi "zayıflama" gıdalarından biri yapar.
- Günde ikiden fazla meyve yemeyin. Bazı meyveler çok şeker içerir. Bu, çok sayıda kalorisi olan hurma (100 gram meyve 14 gram şeker içerir) veya muz için geçerlidir. Ölçülü tüketmek en iyisidir.
- Spor yapın. Düzenli olarak egzersiz yapmak yağ ve kalori yakmanın en etkili yoludur. Kardiyo antrenmanı özellikle karın bölgesi başta olmak üzere her yerde yağ kaybetmek için etkilidir. Tempolu yürüyüş, koşu, burpee, ip atlama, yüzme ve bisiklete binme gibi birçok spor dalı vardır. Ayrıca araba kullanmak yerine sadece merdiven çıkmak veya yürümek metabolizmayı hızlandırır ve önemli miktarda enerji harcamasına neden olur. Bu aktif yaşam tarzı sadece kilo vermenizi değil, aynı zamanda sağlıklı kalmanızı da sağlar.
- Yavaş yemek yiyin. Yağ hücrelerinde depolanan yağı eritmek için bir başka etkili yöntemdir. Düzgün çiğneme, sindirimin ilk adımıdır, çünkü yiyeceklerin ince bir şekilde kesilmesine izin verir ve tükürük enzimlerinin üretimini aktive eder. Kısacası, çiğneme besin emilimine yardımcı olur ve sindirimi iyileştirir. Genellikle yirmi dakika sonra oluşan tokluğa ulaşmak için de yararlıdır. Ne kadar yavaş çiğnersen o kadar az yemek zorunda kalırsın.