Yoğun iş yaşamı ve günlük koşturmacanın arasında spor yapmaya vakit ayıramayan ancak formda kalmak isteyen kişiler için EMS son dönemin oldukça popüler olan spor akımlarından biridir.
Spor salonlarında uzun saatler geçirmek istemeyen ve daha hızlı formuna kavuşmak isteyen kişiler ems ile spor sayesinde hedeflerine daha kolay ulaşabildikleri için bu spor kulaktan kulağa yayılmaya devam ediyor. Kilo, yaş, yaşam kalitesi gibi etkenlere göre bireysel programlanmış spor aktiviteleri yerine herkesin yapabileceği bu sistem kasları çalıştırarak bazal metabolizmayı etkiler. Dolayısıyla ems pilates türü olarak sayılmaz.
EMS’nin açılımı olan Electro Muscle Stimulation Türkçe’ye Elektronik Kas Uyarılması olarak çevrilir. EMS ile kaslara verilen orta ve düşük dozlardaki elektrik akımı sayesinde bazal metabolizma hızının arttırılması hedeflenir. EMS sistemi nedir sorusunun cevabı da kasların bütünsel olarak çalıştırılması olarak verilebilir.
EMS aslında bir spor olsa da herkesin gözünde canlandırdığı ağır kaldırma, bacak gerdirme ve ısınma gibi yoğun egzersizler bulunmuyor. Tam tersi ems spor nedir sorusu kasların uyarılmasıyla temel hareketlerin birleşmesi sayesinde daha az yorularak ve daha az vakit harcayarak kilo vermeyi, sıkılaşmayı, fit kalmayı sağlayan bir sistem olarak yanıtlanabilir.
Sistemin temel amacı bazal metabolizma hızını etkileyerek kas kütlesini arttırmak ve kilo kaybedilmesini sağlamaktır. Çok kısa sürede hedeflenen kiloların verilmesi hayal gibi gelse de bu sistemle mümkün olur. Ems düzenli yapıldığı ve beslenmeye dikkat edildiği noktada harika sonuçlar verebilir. Bu sebeple ems sporu ile fit olma hayali kuran kişiler sonuçtan oldukça memnundur.
Standart sporları yaparken tüm kas grupları aynı anda çalışmayabilir. Hatta bu sebeple bölgesel çalışma olarak adlandırılan kalça ya da göbek eritme hareketleri ile o bölgeye yönelik çalışmalar yapılır. Dolayısıyla ilgili hareketler yapılırken sadece o bölgedeki kaslar çalışır. EMS ise vücuttaki kasların tamamını uyararak birlikte grup halinde çalışmalarını sağlar. Böylece vücudun herhangi bir yerinde aktif olmayan kas grubu kalmaz. Bu da tüm vücudun çalışması demek olduğu için ems sistemi ile zayıflama mümkün olur.
EMS uygulaması için spor salonuna düzenli gitmek istemeyen kişiler evlerinde de rahatlıkla bu sporu yapabilirler. Bu amaçla ev için tasarlanmış farklı markaların ems cihazi bulunuyor. EMS cihazlarına farklı mecralarda farklı fiyatlara ulaşabilmek mümkündür. Birbirinden farklı özelliklere sahip cihazların detaylı incelenmesi ve doğru karar verilebilmesi için en iyi ems cihazı seçimi konusunda bir uzman görüşü alınmasında fayda vardır.
Ems hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes EMS cihazı ne işe yarar konusunda araştırmalar yapıyor. Elektronik kas geliştirme aleti yani bilinen adıyla EMS cihazı 10 adet bağımsız kanal aracılığıyla kasların üzerinde orta ve düşük frekanslı olarak elektrik akımları verir ve bu sayede vücuttaki tüm kasları uyarır.
Bu sistemin mantığı beynin komutlarını taklit etmektir. Yani beyin kasların hareket edebilmesi için ilgili kasa bir sinyal gönderir. Kas da komutu dinleyerek hareket eder. EMS sisteminde de cihaz beyni taklit ederek onun gönderdiği sinyallerin aynısını vücuttaki tüm kaslara gönderir. Gelen akım sayesinde kasılma artar ve o kas daha kısa sürede gelişir.
EMS ile ilgili en çok araştırılan konulardan biri ems ile kaç kilo verilir sorusudur. Özellikle hızlı kilo vermek isteyenlerin denediği birçok diyet ve spor programına rağmen hedefine ulaşamaması ve üstelik kas kaybı yaşaması nedeniyle sonuç hüsran olabiliyor.
EMS doğru uygulandığı takdirde kas kaybına sebep olmadan hızlı kalori yakımı sağlar. Yaş, kilo ve fiziksel durum gibi farklılıklar söz konusu olsa da 20 dakika gibi kısa bir sürede yaklaşık olarak 3.000 kalori yakmak mümkündür. Haftada 3.000 kalori yakan bir kişinin bir ayda 12.000 kalori yakacağı düşünülürse kişinin kilo vermesine çok büyük katkı sağlayacağı belirtilebilir.
EMS kan dolaşımını hızlandırdığı için hücrelerin daha hızlı onarılmasını sağlar. Özellikle selülit tedavisinde tercih edilmesinin nedeni budur. Aynı zamanda vücudu bütünsel olarak çalıştırdığı için ciltteki diğer problemli bölgelere de fayda sağlar. Birçok güzellik merkezi yüzdeki tedaviler için ems yöntemini kullanır. Bu sebeple cilt için oldukça faydalıdır.
Fizik tedavi merkezlerinde ems yöntemine sıklıkla başvuruluyor. Özellikle ems derin ve yüzeysel kasları aynı anda çalıştırarak hem eklemleri koruyup hem de kas gücünü arttırıyor. Aynı zamanda ağrıyı azaltarak hastanın acı çekmesini önlüyor.
Böylece sorunlu bölgede dayanıklılık ve hareket kabiliyeti artıyor. Hastalarda ağrı ve yorgunluk azalıp motivasyon arttığı, tedaviye daha istekli devam edebildikleri için fizik tedavide ems’in önemi daha belirgin bir biçimde ortaya çıkıyor.
EMS fitness cihazı değildir. EMS kasları elektrik akımı ile uyarak harekete geçiren elektronik kas geliştirme sistemidir. Bu sistemde kullanılan cihazların geneline EMS cihazı adı verilir. Markaları, modelleri ve boyutları farklı olsa da bu sporda kullanılan tüm cihazlar bu isimle adlandırılır.
EMS yapmaya karar veren kişiler spor salonuna gittiklerinde öncelikle özel tasarım kıyafet giyiyorlar. Anti bakteriyel olan bu kıyafet ıslak oluyor çünkü elektrik akımının iletkenliğini sağlaması gerekiyor. Sporu yapacak kişinin üzerinde takı, piercing gibi aksesuarların olması sorun olmuyor ancak para, saat gibi metal eşyalar olmamasına dikkat ediliyor.
Kişinin acı eşiğine bağlı olarak akımın dozu uzman antrenörle birlikte ayarlanıyor ve ardından spor başlıyor. Temel hareketler sürerken ilk 10 dakika 5 saniye akım 5 saniye dinlenme şeklinde ilerliyor.
Sonraki 10 dakikada ise akım sürekli geliyor ve kardiyo hareketleri eşliğinde spora devam ediliyor. İlk 10 dakikadaki amaç kas kütlesinin artmasına yönelik, son 10 dakikadaki amaç ise yağ yakımını arttırmaya yönelik oluyor. Normal sporlarda olduğu gibi soğuma işlemi de ekstra 5 dakikalık bir süreçte sağlanabiliyor.
EMS ile fit olmak isteyen kişiler bu sporu sürekli olarak yapmalıdır. Her hafta bir 20 dakika ayırarak fit olmak hayal gibi gelse de ems sisteminde bu mümkün oluyor. Bununla birlikte tüm sporlarda olduğu gibi ems yaparken de beslenmeye önem vermelidir. Özellikle kasların ihtiyacı olan protein ağırlıklı beslenme ihmal edilmemelidir.
EMS zararlı bir uygulama değildir. Verilen elektrik akımları çok düşük dozlarda olduğu için kasların ufak ufak uyarılmasını sağlar. 1950 yılından bu yana birçok tedavide elektrik akımlarından yararlanılmıştır. Bu sebeple bugüne kadar herhangi bir yan etkisi tespit edilmemiştir. Burada en önemli konu ems antrenman sürecinin bir uzmanla birlikte yürütülmesidir.
EMS spor kısa sürede mucizevi olarak adlandırılabilecek sonuçlar verdiği için çok tercih edilse de faydaları da bir o kadar fazladır.
Metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını kolaylaştırır.
Kasları güçlendirir ve kas kütlesini arttırır.
Vücuda esneklik kazandırır.
Yaşam kalitesini yükselterek enerjik bir görünüm verir.
Tüm sporlarda olduğu gibi ems fitness yapması uygun olmayan kişiler vardır. Bu kişilerden bazıları şöyledir.
Spor yapmadan önce sağlıklı kişilerin de bilinmeyen bir hastalığın erken teşhisi için öncelikle bir sağlık taramasından geçmesi tavsiye edilebilir.
EMS evde yapılabilir ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Evde ems yapmak isteyen kişiler öncelikle bunun eğitimini almalıdır. Uzman eşliğinde yapılmazsa akım doğru ayarlanamayabilir ya da alet aparatları doğru yerlere takılmayabilir. Bununla birlikte ems aleti alınırken doğru bütçe ayarlanmalıdır.
Hedefe yönelik olmayan aletlerin istenilen sonucu veremeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bir diğer konuda ems kıyafetidir. Ems zayıflama cihazı özel tasarım kıyafetle kullanılabildiği için bu kıyafeti temin etmek gereklidir. Evde ems yapmak isteyen kişiler doğru cihaz seçimi ve ems eğitimi konusunda bir uzmandan mutlaka yardım almalıdır.
EMS hedefe yönelik olarak farklı yerlerde yapılabilir. Kilo vermek ve sıkılaşmak isteyen kişiler bu spor için özel açılan ya da bünyesinde ems bölümü bulunan spor salonlarında bu sporu yapabilirler. Evde ems yapmak isteyen kişilerin cihazı temin etmesi gerekecektir.
Bunun dışında ems sistemi tedavi amacıyla da kullanıldığı için sağlığına kavuşmak isteyen kişiler fizik tedavi merkezleri ve hastanelere başvurabilir. Merdiven altı tabir edilen ve hiçbir uzmanlığı olmayan kurumlardan özellikle kaçınılmalıdır.
İster bir ürün satın alınsın isterse bir yere üyelik yapılsın daha önce o konuyu deneyimlemiş kişilerin yorumları oldukça önemlidir. Ems yapmak isteyen kişiler de daha önce bu süreci deneyimlemiş kişilerin görüşlerini alarak ilerlemek istiyor. Ems spor ile zayiflayanlar genellikle süreçten oldukça memnun olduklarını belirtiyor.
Özellikle kadınların bölgesel zayıflama için harcadıkları çaba ve bununla birlikte selülit gibi kötü görünümlerin izlerini ortadan kaldırmak için harcadıkları paralar göz önüne alındığında ems ile bir taşla iki kuş vurulmuş oluyor.
Ems deneyimi yaşayan birçok kişi hem zayıflarken hem de sıkılaşmanın getirdiği özgüven sayesinde estetik bir müdahaleye gerek kalmadan fit görünüme kavuştuklarını söylüyor. Böylece hem spor salonu hem de güzellik merkezi için bütçe ayırmak yerine ems cihazı sayesinde her iki durumunda üstesinden gelebildiklerini belirtiyorlar.
EMS popülerleştikçe hakkında çıkan gerçek dışı bilgilerde hızla yayılmaya başlamıştır. Kulaktan kulağa yayılan ancak gerçeği yansıtmayan söylentilerden bazıları şöyledir.
EMS 15-85 yaş arası sağlık sorunu olmayan tüm kişiler için uygundur. Hatta gençlerin erken yaşta sporla tanışmasını ve sevmesini sağlayabilir. Yine de bu sporu gönül rahatlığıyla yapmak isteyen kişiler doktor raporu alarak antrenmanlara katılabilir.
Hızlı kilo verdiren bir yöntem olduğu için ems sistemi kısa süre yapılabilir gibi bir algı vardır. Amacı kilo vermek, sıkılaşmak ve de selülitlerinden kurtulmak olan kişiler için birkaç ay ems antrenmanı yapmak uygun olabilir ama süreklilik kazanmadığı takdirde vücut eski haline geri dönebilir. Tüm zayıflama sistemlerinde de olduğu gibi ömür boyu sağlıklı yaşam arzu eden kişiler yeme, içme gibi konulara dikkat ederken sporun sürekliliğine de özen göstermelidir. EMS kısa süren bir spor olduğu için vakit dostu olarak kabul edilir. Bu sebeple haftada bir ya da iki gün 20 dakikalık seanslar fit kalınmasına neden olacaktır.
EMS bir spor olmanın yanında aynı zamanda Medical Fitness olarak tabir edilen ve tedavi amacıyla kullanılan bir sistemdir. Halen hastanelerde bile başvurulan bir yöntem olduğu için kesinlikle zararlı değildir. Tüm spor dallarında olduğu gibi EMS yapmaya karar veren kişilerin de doktor kontrolünden geçtikten sonra bu spora başlamaları tavsiye edilir.
Rus atletler 1960 yılından bu yana sıklıkla ems sistemine başvuruyor. Günümüzde de spor akademileri ve profesyonel spor hayatına devam eden kişiler bu yöntemi antrenmanlarına ekliyor.
EMS spor salonları dışında birçok yerde tedavi amacıyla da kullanılır. Özellikle profesyonel ems cihazı kullanımı sayesinde kesin sonuçlar alınabilir. EMS’nin kullanıldığı yerlerden bazıları şöyledir.
Güzellik merkezlerinde selülit ve cilt tedavisi amacıyla
EMS için her zaman kullanılan spor kıyafetleri giyilmez. Bu antrenman için özel tasarlanmış kıyafetler bulunur. Bu kıyafetler elektrotlarla çevrelenmiş olup anti bakteriyel özelliğe sahip kumaştan tasarlanmıştır. Gerekli hijyeni sağlayabilmek ve ter emilimini sağlayabilmek adına özel tasarım kıyafetin içine pamuklu bir tayt giyilmesi tavsiye edilir.
Antrenmandan yaklaşık 2,5 – 3 saat önce karbonhidrat zengini bir öğün yenmesi tavsiye edilir. Çalışmadan 30-40 dakika öncesi de bir bardak su içmek vücudu hidrate etmek için yeterli olacaktır. Tüm egzersizlerde olduğu gibi abdominal rahatsızlık duyulmaması için ems antrenmanından 2 saat önce yeme içme süreci tamamlanmalıdır.
Antrenman sonrasında ise kasların yoğun çalışmasından dolayı protein ağırlıklı beslenme önerilir. Bazı durumlarda kas ağrıları hissedebilen kişiler olabilir. Kas ağrılarının azalması bolca su tüketmek faydalı olacaktır. Hiç spor yapmayan kişilerde kas ağrıları ilk 1 - 2 seans yoğun yaşansa da sonraki seanslarda bu durum ortadan kalkacaktır.
Ems yapmak isteyen kişilerin çoğu fiyatların yüksek olacağını düşündüğü için bu spordan vazgeçebiliyor. Oysa diğer spor aktivitelerinde farkı olmayan bu sporun fiyatları da bütçeye göre ayarlanabilir durumdadır.
Tercih edilen spor salonuna ve kullanılan ems cihazının markasına göre fiyatlar değişiklik gösterebilir ancak genellikle birbirine yakın tutarlar söz konusudur. Spor salonlarına daimi üyelik ücretine yakın aylık rakamlarla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle diğer sporları yaparken ödenecek rakamlara yakın fiyatlar ön görülebilir.
Üyeliğin seans başına ya da uzun dönem olarak alınması da fiyatı değiştirecektir. Paket alımlarda seans başı ücret azalacağı için genellikle tercih edilir. Paket alımların diğer bir faydası düzenli spora gitmeyi kolaylaştırmasıdır. Seans başı alımlarda gitmeme ya da unutma gibi durumlar söz konusu olacağı için istenilen hedefe ulaşılması da zorlaşacaktır.
Офис исследований и разработок
İstanbul Üni. Avcılar Yerleşkesi Entertech Teknokenti Üniversite Mah. Sarıgül Sk. No: 37/1 İç Kapı No:28 Avcılar / İstanbul
Выставочный зал
Adnan Kahveci Mahallesi Büyükdere Caddesi Beysen Apt. B Blok No:8/2, İç Kapı No:2 Beylikdüzü/İstanbul
Связаться через WhatsApp